joi, 22 martie 2012

Samsung Galaxy Note review


samsung galaxy note 16 300x236 Samsung Galaxy Note review: Note despre un gigantLa Samsung Galaxy Note nu se mai distinge graniţa între tabletă şi smartphone. Oare reuşeşte acest mega-telefon să ţină capul sus în laboratorul de teste?
Redactat de: Daniel Chira
Împins până la limită
Trebuie să recunoasc că văzând noul top model de la Samsung, Samsung – Galaxy Note, nu m-am îndrăgostit la prima vedere de el. Prima întâlnire din Londra a decurs cam rece. Mi s-a părut destul de mare și de greu de mânuit şi probabil mâncător de curent, cu alte cuvinte cu puţine şanse de a rezista în piaţa dură a smartphone-urilor. Dar iată că a venit modelul de serie al Galaxy Note în laboratorul nostru de teste şi scepticismul iniţial a fost infirmat.
Apariţie mare, dar nobilă
Prelucrarea noului model este fără dar şi poate perfectă, chiar dacă este folosit un material plastic pentru carcasă. Un aspect deosebit îi conferă capacul cutat al acumulatorului. Linia suplă nu este întreruptă de o umflătură pe spatele telefonului, aşa cum este cazul la modelele Galaxy S I9000 şi Galaxy S II. Când vine vorba despre manevrabilitate părerile diferă: Galaxyi Note este mare dar nu voluminos. Ţinut într-o mână mare el poate fi manevrat cu degetul mare al mâinii respective. Ba intră şi fără probleme în buzunarul din faţă al pantalonilor.
Cel mai bun display
Motivul principal pentru supradimensionarea sa este interfaţa dintre om şi telefon, un display imens de 5,3 inchi, touchscreen capacitiv cu tehnologie HD super AMOLED. Rezoluţia de 800 x 1280 pixeli este cea mai mare rezoluţie actuală în gama smartphone-urilor. La apariţia ecranului de start utilizatorul rămâne deja cu gura căscată: luminozitate, adâncime a imaginii şi plasticitate nemaivăzute până acum. Suprapunerea culorilor cunoscută de la ecranele AMOLED este istorie, redarea fascinează şi poate fi adaptată cu trei moduri de ecran. Luminozitatea de 321 lucşi este foarte bună pentru un display AMOLED. Pentru a putea viziona filme şi în aer liber, există o opţiune la video player care oferă o mai bună vizibilitate în aer liber.
S-Pen
Având un display gigant vechiul Stylus, numit aici S(mart) Pen, este din nou onorat. Folosirea smart pen-ului, plasat pe spatele carcasei, se face cu o precizie şi cu o viteză care permit utilizarea sa în mod curent, acesta devenind după scurt timp de nelipsit. Este îndrăgit şi datorită funcţiei sale speciale: dacă trebuie notate repede nişte informaţii, este suficient să apeşi pe butonul mic al smart pen-ului şi un dublu click pe display pentru a deschide S Memo Lite, versiunea simplificată a programului integrat de scriere şi desenare.
Cireaşa de pe tort este icoana S Choice de pe ecranul de start, în spatele căreia se regăseşte o selecţie a celor mai specifice aplicaţii din Android Market, compatibile cu S Pen. Actualmente aici se găsesc opt programe, printre care şi îndrăgitul Evernote.
Cei care utilizează S Pen-ul vor constata că tasta înapoi de sub display, care este realizată ca o suprafaţă cu senzori, nu reacţionează la atingerea cu S Pen-ul. Folosind însă un truc se obţine rezultatul dorit: se apasă butonul mic de pe S Pen şi se deplasează acesta din dreapta spre stânga pe display; astfel ne întoarcem în oricare aplicaţie un pas înapoi.
Pe faţa aparatului avem o cameră de 2 megapixeli, pe spate una de 8 megapixeli. Calitatea imaginilor este bună, înregistrările video se fac în full HD.
Ecranul de start oferă şapte niveluri, pe care se pot plasa widget-urile dorite.
Detalii reuşite la colţuri
Avantajul ecranului mare este vizibil la prezentarea calendarului. Uşor şi rapid pot fi vizualizate fişierele, având la îndemână multiple opţiuni: de la vizualizare pe ani până la vizualizare pe zile. Şi la meniul de email mărimea ecranului este un avantaj, putându-se prezenta, aşa cum suntem obişnuiţi de la Outlook, concomitent subiectul şi conţinutul mesajului. Galaxy Note excelează şi în alte domenii cu soluţii elegante: comandă vocală, management al energiei configurabil în detaliu, diverse comenzi prin mişcări. În afară de Social Hub, Samsung deţine un Music Hub şi un Readers Hub. Cel din urmă oferă cărţi, reviste şi ziare, pe când Music Hub asigură accesul la magazinul de muzică de la 7digital.
Hardware-ul este de cea mai bună calitate: un procesor dual-core de 1,4 GHz, care asigură o manevrare cursivă şi fără întârziere, memorie de 11 GB, care poate fi mărită cu un card microSD, HSPA+, n-WLAN, WLAN Direct şi o cameră de 8 megapixeli, cu care se pot face şi înregistrări full-HD.
Recorduri în laborator
Oare va face faţă un smartphone cu un ecran atât de mare şi testelor de laborator? Am fost rezervaţi iniţial, dar finalul ne-a surprins în mod plăcut. Cu bateria sa de 2500 mAh, mega-smartphone-ul a înregistrat noi recorduri de anduranță. Autonomie în standby – 43 zile, în utilizare tipică – 9:38 ore. Autonomia în standby este la fel de impresionantă – 20 ore în reţeaua pe 1800 MHz şi 27 ore în reţeaua pe 900 MHz; în funcţionare UMTS autonomia este de 9 ore. Astfel de rezultate fac să lucească ochii redactorilor care efectuează testele dar şi ochii fanilor smartphone.
Dar acesta nu este singurul domeniu în care Galaxy Note stabileşte noi recorduri. Recepţia este alt domeniu în care excelează.
În reţeaua UMTS au fost înregistrate cele mai bune valori actuale de emisie-recepţie.
Acustica în timpul convorbirilor este excelentă, chiar dacă nu oricine este pregătit să ţină un astfel de XXL-smartphone la ureche. Astfel de situaţii pot fi rezolvate folosind un headset cu sau fără fir.
Cu aceste rezultate, Galaxy Note ne-a convins în toate domeniile, lăsând în urmă concurenţa. Rămâne de văzut dacă utilizatorii vor accepta acest format mare. Cert este că titlul de cel mai bun smartphone fulltouch şi l-a asigurat şi primește din partea noastră o recomandare călduroasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu